Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

ΧΑΟΣ 1

Το άρθρο αυτό ονομάζεται χάος 1 γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια άρθρα με το ίδιο θέμα.
Ο επιστημονικός όρος χάος αναφέρεται σε μια αλληλεξάρτηση, που ενυπάρχει σε φαινομενικά τυχαία γεγονότα. Η μαθηματική επιστήμη του χάους επικεντρώνεται σε κρυμμένα σχήματα, δομές, αποχρώσεις, στην αισθαντικότητα των πραγμάτων και στους κανόνες για το πως το μη προβλέψιμο και τυχαίο, οδηγεί στο νέο και στην τάξη.
Το βασικότερο πρόβλημα της ζωής είναι η αβεβαιότητα και το μη προβλέψιμο. Οι άνθρωποι το βιώνουν αυτό πολύ έντονα, εξ ου και είναι ανασφαλείς, γιατί η συνείδηση δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τα δυσάρεστα πράγματα του παρελθόντος και μας οδηγεί στο να φανταζόμαστε δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον. Σκεφτείτε το γεγονός ότι σας βομβαρδίζουν καθημερινά ΜΟΝΟ με σενάρια καταστροφής και δυστυχίας και όχι με σενάρια ευτυχίας. Σκεφτείτε με πόσο άγχος σας φορτώνουν και πόσοι απο τους γύρω σας είναι στα όρια τους.
Έτσι λοιπόν η μέγιστη αξία του νέου τεχνολογικού πολιτισμού είναι ο πλήρης έλεγχος των πάντων. Του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της πολιτικής, των ξένων χωρών, της δικιάς μας χώρας, της υγείας κλπ. Όλες οι διαδικασίες που αφορούν την ζωή πρέπει να βρίσκονται στα χέρια μας. Η μαθηματική θεωρία του χάους έρχεται να αποδείξει ότι όλο αυτό το όνειρο είναι μια φαντασίωση. Και φαντασίωση θα παραμείνει. Το χάος μας μαθαίνει ότι αντί να αντιστεκόμαστε στις αβεβαιότητες της ζωής, πρέπει να τις δεχτούμε, να τις αγκαλιάσουμε και να μάθουμε να ζούμε μαζί τους. Η ίδια η ζωή σαν έννοια εμπεριέχει την έννοια της αβεβαιότητας. Μην παραξενευτείτε αν σας πω ότι όσα έχω γράψει μέχρι τώρα είναι καθαρά μαθηματικά. Απλώς μεταφράζω τις εξισώσεις και γράφω αυτά που μας διδάσκουν. Τι άλλο μας λέει το χάος; Ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε μαζί του ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ζούμε όχι ως ρυθμιστές της φύσης, της οικογένειας, των φίλων, αλλά σαν δημιουργικοί συνεργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: