Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

ΧΑΟΣ 3 ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Μετά τα όσα είπαμε στο ΧΑΟΣ 2, ας δούμε πως γίνεται σήμερα η πρόβλεψη του καιρού. Είναι μια διαδικασία που ενδιαφέρει τους περισσότερους ανθρώπους, από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Οι άνθρωποι κατά καιρούς προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να προβλέψουν τον καιρό, με όχι μεγάλη επιτυχία πάντοτε. Ανάλογα με την εποχή κατάφεραν να ανακαλύψουν τις κανονικότητες του κλίματος ανάλογα με την περιοχή της Γης που ζούσαν. Οι 4 εποχές καθορίστηκαν με καλή ακρίβεια. Να τονίσουμε ότι το κλίμα και ο καιρός είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες. Ενώ το κλίμα παρουσιάζει μια σχετική διαχρονική σταθερότητα μέσα από το πέρασμα των αιώνων, ο καιρός ενός τόπου αλλάζει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Συνέδεσαν λοιπόν, οι άνθρωποι των παλαιότερων εποχών, την πρόβλεψη του καιρού με διάφορες θεότητες, τελετές, δοξασίες, ημερομηνίες γέννησης αγίων κ.α. Μέχρι σήμερα πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν,με πάθος θα έλεγα, στα λεγόμενα ημερομήνια, που ο καιρός κάποιων ημερών του Αυγούστου συνδέεται με τον καιρο του επερχόμενου χειμώνα. Τι όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Η ατμόσφαιρα της Γης είναι ένα τεράστιο δυναμικό σύστημα και η πρόβλεψη των κινήσεων της ταυτίζεται με την πρόβλεψη του καιρού. Σήμερα οι μετεωρολόγοι έχουν φτιάξει ακριβέστατα μοντέλα πρόβλεψης, με την βοήθεια υπερυπολογιστών, δορυφόρων και πάρα πολλών σταθμών εδάφους, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τα κεντρικά συστήματα και δίνουν δεδόμένα σε πραγματικό χρόνο.(ON LINE).
Παρόλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε ότι αρκετές φορές το αποτέλεσμα που βλέπουμε το πρωί από το παράθυρο μας είναι διαφορετικό από αυτό που μας έδωσαν το προηγούμενο βράδυ στις ειδήσεις. Με όσα έχουμε πει ίσως έχετε ήδη καταλάβει το λόγο. Αυτό το τεράστιο δυναμικό σύστημα που λέγεται ατμόσφαιρα είναι τρομερά ευαίσθητο στις αρχικές συνθήκες και αυτές τις αρχικές συνθήκες όση τεχνολογία και να διαθέτουμε δεν είναι δυνατον να τις προβλέψουμε με άπειρη ακρίβεια. Αν υποθέσουμε ότι σήμερα έχουμε ακρίβεια στις μετρήσεις της θερμοκρασίας δέκα δεκαδικών ψηφίων, αύριο δεκαπέντε και μεθαύριο είκοσι, τότε το περισσότερο που θα κάνουμε θα είναι να αυξάνουμε την ακρίβεια των προβλέψεων μας για λίγο περισσότερο χρονικό διάστημα. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι περίπου για το επόμενο τριήμερο έχουμε μια σχετικά ασφαλή πρόβλεψη. Προσέξτε τη λέξη σχετικα! Σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι μετεωρολογικές υπηρεσίες δίνουν ακόμα και για την επόμενη μέρα πολλά φαινόμενα με πιθανότητα. Πχ. αύριο θα βρέξει με πιθανότητα 80%. Είναι πιο σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: